Περαχώρα Λουτρακίου

 Η Περαχώρας είναι ενα μικρό και όμορφο χωριό πού αποτελέσει αφετηρία για εξορμήσεις στις υπέροχες παραλίες: Η περιοχή της Μικρής και Μεγάλης Μυλοκοπής, που πήρε την ονομασία της από την πληθώρα των μυλόπετρων και είναι ίσως η καλύτερη περιοχή του Κορινθιακού για αυτόνομη κατάδυση καί μπάνιο γιά μικρούς καί μεγάλους αφού συνδυάζει ρηχά καί βαθιά νερά. Η άμμος το βότσαλο ο απότομος βράχος και τα δέντρα σε ταξιδεύουν σε κάποιο νησί . Το λιμάνι της Μυλοκοπής είναι το ασφαλέστερο για όλους τους καιρούς, ενώ ο χώρος κοντά σ' αυτήν είναι ο πλέον κατάλληλος και πρόσφορος για υποβρύχια φωτογράφηση, με την τεράστια χρωματική ποικιλία του βυθού. Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι παραλίες της Στέρνας, της Σκαλωσιάς και των Στραβών.

 

 Δυτικά της λίμνης βρίσκετε το ακρωτήριο του Ηραίου της Περαχώρας, όπου εκεί είναι ένας από τους μεγαλύτερους φάρους του Κορινθιακού.Εδώ αποκαλύφθηκαν τα πιο σημαντικά λείψανα του πρώιμου Κορινθιακού πολιτισμού των Ιστορικών χρόνων. Κέντρο ήταν το ιερό της θεάς Ήρας, που βρισκόταν στο βάθος του λιμανιού, κοντά στους βράχους πάνω στους οποίους είναι χτισμένος ο σημερινός φάρος.
Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 1928-1934 από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή των Αθηνών έφεραν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα και δύο ιερά της θεάς Ήρας. Κοντά στο ναό σώζονται και τα ερείπια αρχαίας αγοράς.
Ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το περίπλοκο αρδευτικό υδραυλικό σύστημα της Περαχώρας, έργο του 300 π.Χ., που επινοήθηκε ίσως από το Δημήτριο τον Πολιορκητή και αποτελεί ένα μοναδικό υδραυλικό σύστημα.
Από το Ηραίο η θέα των νότιων ακτών του Κορινθιακού, με τους ορεινούς όγκους που ξεχωρίζουν επιβλητικά στο τοπίο, είναι μαγευτική και το ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό είναι από τα ωραιότερα των ελληνικών παραλιών.
 

  Στη λίμνη της Βουλιαγμένης μπορείτε να έρθετε από το Λουτράκι περνώντας από την περαχώρα , η απόσταση είναι (18 χλμ).  Η μικρή γαλάζια λίμνη απέχει από τη θάλασσα μόλις λίγα μέτρα και επικοινωνεί μ' αυτήν με έναν στενό δίαυλο 6 μέτρων.  Η περιοχή κρατά ακόμη τον χαρακτήρα της και συνεπαίρνει με τα χρώματα και τη γαλήνη της.  Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να κολυμπήσουν στα πάντα υπήνεμα νερά της.  H λίμνη Βουλιαγμένης, όπως είναι το σημερινό της όνομα, (κατά την αρχαιότητα ονομάζονταν Εσχατιώτης ή Γοργώπις) σχηματίστηκε από καθίζηση του εδάφους που εξαφάνισε ολόκληρη πόλη. Εχει πλάτος 1 χλμ., μήκος 2 και μέγιστο βάθος 40 μέτρα. Στην περιοχή έχουν έρθει στο φως υπολείμματα πρωτοελλαδικών οικισμών που ανάγονται χρονολογικά στο 3000 π.Χ. Στη λίμνη Βουλιαγμένη μπορείτε να βουτήξετε παντού. Τα νερά είναι στην ρηχά, ενώ αργότερα βαθαίνουν απότομα, είναι ιδιαίτερα ζεστά και επιτρέπουν το κολύμπι όλο το φθινόπωρο. Η πιο ωραία παραλία βρίσκεται στις δυτικές όχθες και είναι στρωμένη με ψιλή λευκή άμμο. Μετά μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας σε κάποιο από τα παραλίμνια ταβερνάκια και αν απολύσετε την ομορφιά του τοπίου.