Συχνές ερωτήσειςΓιατί να υπογράψω ως αγοραστής είτε ως πωλητής εντολή στον Μεσίτη;

 Ο ρόλος της γραπτής εντολής είναι πολλαπλός. Συγκεκριμένα:

 
- Εξυπηρετεί θέματα ασφαλείας όσον αφορά το ακίνητο αλλά και τα πρόσωπα τα οποία κατοικούν μέσα σε αυτό. Σκεφτείτε ότι ένας κτηματομεσίτης κατά την διάρκεια προώθησης ενός ακινήτου, μπορεί θεωρητικά να το επιδείξει σε δεκάδες διαφορετικούς ανθρώπους, αγνώστων προθέσεων. Σε περιπτώσεις μάλιστα που το ακίνητο κατοικείται, διακυβεύονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ατόμων που βρίσκονται μέσα σε αυτό, αλλά και η ασφάλειά τους. Είναι εύλογο λοιπόν και λογικό να τηρείται ένα λεπτομερές αρχείο με τα στοιχεία όσων επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο ακίνητο. Με την εντολή υπόδειξης λοιπόν, δεν εφαρμόζεται τίποτα περισσότερο από την γνωστή αρχή που όλοι τηρούμε για τον εαυτό μας: Δεν βάζουμε αγνώστους στο σπίτι μας.


Έτσι είναι πάρα πολύ λογικό, ειδικά σε ακίνητα που κατοικούνται, ο επαγγελματίας κτηματομεσίτης να αρνηθεί να σας δείξει το ακίνητο και να σας φανερώσει την ακριβή τοποθεσία που αυτό βρίσκεται, αν αρνηθείτε να υπογράψετε την σχετική εντολή υπόδειξης. Βάλτε τον εαυτό σας στην θέση του ιδιοκτήτη. Πως θα αντιδρούσατε αν ο μεσίτης σας αποκάλυπτε ότι δεν ξέρει το παραμικρό για τον άνθρωπο που μόλις πριν λίγο έφερε στο σπίτι σας...; Ρητή εντολή άλλωστε της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος αλλά και των τοπικών συλλόγων προς τους επαγγελματίες κτηματομεσίτες είναι να τηρείται απαρέγκλιτα η σύναψη της εντολής υπόδειξης ενός ακινήτου.


- Επικυρώνει την συμφωνία για την μεσιτική αμοιβή. Και φανερώνει την ειλικρινή πρόθεση του υπογράφοντος, να χρησιμοποιήσει τις μεσιτικές υπηρεσίες του κτηματομεσίτη, έτσι ώστε να αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που αυτός έχει θέσει και εν συνεχεία να καταβάλει την συγκεκριμένη αμοιβή στον επαγγελματία για τη διαμεσολάβησή του στο οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας. Προσοχή! Σιγουρευτείτε ότι ο άνθρωπος που έχετε μπροστά σας, είναι νόμιμος επαγγελματίας κτηματομεσίτης κι όχι κάποιος ο οποίος ασκεί παράνομη μεσιτεία, ή εξυπηρετεί άγνωστα σε σας συμφέροντα. Ζητάτε πάντοτε συνάντηση ραντεβού στο γραφείο του, για να δείτε αν η άδεια και το πιστοποιητικό βρίσκονται σε εμφανές θέση, ώστε να αποφύγετε κακοτοπιές. Να θυμάστε ότι αν ο άνθρωπος που εμφανίζεται ως μεσίτης δεν είναι νόμιμος, τότε δεν υποχρεούστε σε καταβολή μεσιτικής αμοιβής.


- Εξασφαλίζει τον ίδιο τον αγοραστή από κακόβουλες ενέργειες κι από αναρμόδιους επαγγελματίες. Έχοντας υπογράψει εντολή υπόδειξης εξουσιοδοτείτε επίσημα τον επαγγελματία κτηματομεσίτη που σας εξυπηρετεί να ενεργήσει και στο μέλλον προς αναζήτηση ακινήτου για λογαριασμό σας.
Την ίδια στιγμή οι εντολές υπόδειξης αποτελούν ένα ακλόνητο πειστήριο, τόσο για την ανακοινωθείσα τιμή, όσο και για τα στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών, αλλά και των βασικών χαρακτηριστικών του ακινήτου που είδατε. Αυτό σας προστατεύει από αυθαίρετες αλλαγές τιμών, συνήθως εκ των υστέρων (!) και από ανυπόστατες δικαιολογίες. Για έναν προσεκτικό αγοραστή, όλα αυτά αποτελούν κι έναν τρόπο εξακρίβωσης της ορθότητας των πληροφοριών που λαμβάνει, αλλά και ως επακόλουθο της αξιολόγησης των επαγγελματιών με τους οποίους έρχεται σε επαφή, ώστε εύκολα να επιλέξει τον πιο σωστό. Προσέξτε! Οι μη εξουσιοδοτημένοι μεσίτες ΔΕΝ διαθέτουν έντυπα υπόδειξης ακινήτου και θα πρέπει να είτε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί μαζί τους. Υποδείξεις «στα λόγια» χωρίς κάποια έγγραφη απόδειξη για του τί είδατε, σε ποιόν ανήκει, πότε και με ποιόν το είδατε, θα πρέπει ρητώς να αποφεύγονται! Ζητάτε από μόνοι σας να συντάσσεται εντολή υπόδειξης.